Een feestje was het!
Ongelooflijk druk, veel complimenten, gelukwensen etc; een middag waarop we het 1-jarig bestaan van Bonsai Café NL hebben gevierd en waar we samen met Teunis Jan Klein van Deshima Bonsai Studio een toast hebben uitgebracht op het feit dat we weer
met elkaar en 
voor elkaar een geweldig bonsaijaar 
voor mekaar gaan maken!
Momenteel zijn we alle foto’s van onze ‘Winter’bomenpresentatie aan het verzamelen en onderzoeken we de mogelijkheid voor een slideshow op ons blog. In ieder geval kunt u binnenkort hoe dan ook van een compilatie genieten.
Waar we een ieder in ieder geval niet van willen onthouden is het geplaatste interview wat Teunis Jan de ochtend van ons bonsaifeestje is afgenomen door Omroep Zuidplas.
Onderstaand het gepubliceerde artikel.

Prachtige boompjes bij Bonsai Café NL nieuwjaarsviering

Een Bonsaiboom van de collectie van Deshima Bonsai studio

Bonsai is een Japans woord dat letterlijk ‘boom in pot’ betekent, aldus de Wikipediapagina. De boompjes zien er uit als oude bomen in miniatuurweergave, wat zit er achter die Bonsaiboompjes met hun magische uitstraling?


Afgelopen zaterdag 5 januari bezochten wij tijdens de uitzending van Zuidplas in het Weekend, het Bonsai Café NL. De ruimte aan de 1e Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel is een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van Bonsai. Om het 1-jarig bestaan van het café te vieren vond een winterbomenpresentatie en een borrel plaats.


Het Bonsai Cafe NL is onderdeel van Deshima Bonsai Studio, dat al 15 jaar bestaat. “We zijn dit begonnen om op een laagdrempelige en gezellige manier, mede-liefhebbers en geïnteresseerden van Bonsai te ontmoeten”, vertelt eigenaar Teunis Jan Klein. “Bonsai is uniek. Enerzijds heeft het groene vingers van doen en anderzijds heeft het een creatieve hoek. Deze combinatie kom je in geen andere kunstvorm of hobby tegen.”


De passievolle Teunis Jan legt uit dat Bonsai is te vergelijken met wat een schilder doet. “Een schilder gaat met verf, een doek en een ezel in de natuur zitten en probeert daar de impressie die hij heeft weer te geven met verf. Zo doen wij dat met levend plantmateriaal.” Volgens de eigenaar is Bonsai dan ook artistiek, “je bent iets aan het creëren”.


Het is intensief om een Bonsaiboom te verzorgen vertelt de liefhebber. “Mensen moeten zich realiseren dat Bonsai geen zondagmiddag hobby is. Water en zonlicht zijn twee cruciale elementen. Wij zeggen altijd: ‘Bonsai is balans op drie manieren; de schaal- en groeiwijze van de boom, esthetisch en tussen de verzorger en de Bonsai.”


Als je het verzorgen van een Bonsai eenmaal onder de knie hebt, levert dit een prachtig resultaat op. De Deshima studio stond vol met boompjes van verschillende kleuren en vormen (Red.). Ze geven de indruk van een grote boom, maar zijn klein en staan in een pot. Dit is ook een van de eisen aan de boompjes aldus Teunis Jan: “een pot is een wezenlijk onderdeel van een Bonsai”.


Bonsai Café NL is elke eerste zaterdag van de maand geopend van 13.00 tot 16.00, met uitzondering van juli en augustus.


Bezoek de Bonsai Café NL website

Volg Bonsai Café NL op Twitter

Like Bonsai Café NL op Facebook


Luister het volledige interview tussen Bonsai Café NL eigenaar Teunis Jan Klein en Omroep Zuidplas verslaggever Frances Vermeeren hieronder terug klik hier.

Met de beelden van dit unieke initiatief nog op ons netvlies, wensen we een ieder een prettige bonsaiweek!

This Post Has One Comment

  1. Johan en Marianne

    Het was een inspirerende bijeenkomst. Laagdrempelig en gezellig. Mijn complimenten voor de prachtige tentoonstelling. Ik heb me inmiddels opgegeven voor de beginnerscursus bij Teunis Jan en hoop een volgende keer eens bij het Bonsaicafé te mogen aanwippen.
    Met vriendelijke groeten,
    Johan.

Comments are closed.