Veel, heel veel supporters van Bonsai Café NL en Deshima Bonsai Studio hebben de handen uit de mouwen gestoken. Al maanden van tevoren in de denktank en in de voorafgaande dagen.
Zowel thuis in de keuken als in de studio, in de kas, in de tuin, achter de bar, in de lokalen, via multimedia noem maar op.
Het barstte van de energie!


Het is allemaal zeker de moeite waard geweest. De studio was prachtig gedecoreerd met verse bloemen en een prachtige Ikebana opstelling en een heerlijke lucht van vers gebakken oliebollen hing in de ruimte. Voor velen heeft Koning Winter echter roet in het eten gegooid. Zeker met de melding ‘code oranje’ hebben zij het op de dag van de festiviteiten niet aangedurfd. Dat is op z’n zachts gezegd spijtig voor hen. We zullen maar zeggen: “volgend jaar in de herkansing”.
Wat we nog voor deze pechvogels kunnen doen is alsnog een stukje meegenieten aanbieden door middel van de foto’s en dit kleine verslagje. We zijn Margriet en Floris zeer erkentelijk voor de sublieme kwaliteit van de foto’s.

Rond 13.00 uur druppelden de eerste waaghalzen binnen. Sommigen hadden er zelfs 2,5 u op gereden; Chapeau! Daaraan vooraf werden de bomen binnengebracht en met plezier en enthousiasme werden de juweeltjes klaargemaakt voor de presentatie.

Eric opende de middag met een voorwoord waarin werd benadrukt dat het besef van het ‘open’ karakter van dit gezamenlijk bonsai-evenement begint door te dringen. Besturen van bonsaivereniging onderstrepen dit evenement en enthousiasmeren hun leden. De brug is geslagen!

Vervolgens werd het openingswoord overgenomen door Teunis Jan. Hij bedankte ons voor de inzet en de supporting. Hij nodigde zijn gasten uit om eens met andere ogen naar de in de kas gepresenteerde bomen te kijken. Een keer niet volgens het geijkte pad van richtlijnen, maar meer met de eigen perceptie of juist wat zegt deze presentatie mij of wat beoogt men uit te drukken. Wat is de beleving van de eigenaar, wat is het gevoel of juist wat wordt mijn uitdaging volgend jaar?
Met een heerlijk glas bubbels werd een toost uitgebracht op het beleven van een geweldig bonsaijaar. Met de woorden dat we met elkaar de waarden van onze passie mogen beleven, opende Teunis Jan de Winterbomenpresentatie 2017!

Door de gulle gaven in onze fooienpot c.q. supporting kon er een bescheiden doch aangenaam programma worden aangeboden. Zo werd er bij Pieter van Uden een Pinus Thumberghi aangeschaft die de nodige potentie had. Pieter werd gevraagd hiermee een interactieve demo te verzorgen. Van zijn eerste aanzet tot een juweeltje van een bonsai, hebben we met volle teugen kunnen genieten. Pieter gaf een zeer verhelderende uitleg over het kijken naar de boom, wat zegt de boom, wat kan wel en wat niet of althans nu nog niet. Met veel tekst en uitleg heeft hij hier in de demo-hoek aan gewerkt met een schitterend resultaat.

De door Pieter gevormde Pinus werd ingezet als hoofdprijs voor de loterij. Door de eerder genoemde financiële ondersteuning hadden we niet alleen voor de loterij de inzet van de demoboom. Ook nog drie schitterende Dvd’s over Japanse tuinen en drie cadeaubonnen van ieder € 25,00 te besteden bij Deshima Bonsai Studio konden gewonnen worden. Nou daar werden wel loten voor gekocht hoor. Wat een feest!

De hele middag werden we op gepaste wijze zeer aangenaam verrast door de muzikale begeleiding van Fred. Hij speelde fluweelzachte easy listening / loungemuziek. Zo leuk dat er zelfs een aantal ladies als backing vocals meededen. En dat relaxte gevoel was overal te proeven.

In de kas viel de kwaliteit van de bomen op. We hebben ervaren wat Teunis Jan aanhaalde in zijn openingswoord. Wat we zagen waren niet alleen hele mooie bomen, maar differentiatie in presenteren.

We nodigen jullie uit om dit festijn nog een keer mee te maken door het bekijken van de foto’s.