Afgezien van het prachtige weer waardoor we met volle teugen van de Bonsai in de tuin en kas van Deshima Bonsai Studio konden genieten, was het een prachtige middag.
Niet alleen doordat we met velen werkten en bijpraatten, maar vooral ook omdat we met elkaar van een goed opgebouwde voordracht hebben genoten.

Teunis Jan Klein nam ons bij de hand en toonde ons het verschil tussen Penjing, Penzai en Saikei. Het verschil tussen de Chinese en Japanse stijl. Verschillen op het gebied van architectuur, tuininrichting tot zelfs de verschillen tussen een Chinese en een Japanse maaltijd.

Bijvoorbeeld:
盆景 Penjing is een “tray scenery” een landschap in een platte schaal (zo plat als soort dienblad) of “slap”, maar wordt ook wel 盆栽 Penzai genoemd “tray plant”, maar dit is meer een plant in een platte schaal. Dus in het algemeen zijn het landschapjes in een lage pot, i.p.v. 盆栽 Bonsai, “boom in pot”, terwijl de Japanse landschapjes vaak Saikei (栽景) genoemd wordt.

Penjing bestond al voordat er Bonsai bestond en werd door boeddhistische studenten vanuit hun studie in China als souvenier mee terug naar Japan genomen. Beide kunstvormen bestaan tot op de dag van vandaag “naast” elkaar!

Penjing is dus een landschap met bomen, stenen, water, soms met figuurtjes, bruggetjes etc. en met een focus van 10 km, terwijl Bonsai naar verhouding een focus van 100 meter in perspectief heeft. De Bonsai is meer gestileerd, geanceneerd en er wordt meer aan aan de suggestie over gelaten, terwijl Penjing meer “natuurlijk” blijft.

Van landschappen tot individuele Bonsai werden ons deze middag de verschillen duidelijk.
Foto’s van de presentatie zijn opgenomen, waarbij de redactie erop wijst dat deze niet van al te beste kwaliteit zijn. Om u toch een beeld te geven hebben we ze toch geplaatst.

Na afloop van deze zeer waardevolle lezing hebben we er met elkaar nog lang over gepraat en het werd nog erg gezellig.

Voor de rest van het jaar hebben we nog een aantal fijne middagen voor de boeg. Voor onze nieuwkomers doen wij het programma voor de komende maanden nog een keer bijsluiten.
Noteer het in ieder geval vast in de agenda!

Voor de rest “geniet van deze zomerperiode” en wij zien eenieder graag zaterdagmiddag 2 september a.s. Vanaf 13.00 uur staan de deuren wijd open bij Deshima Bonsai Studio.