Bij binnenkomst waren we getuigen van een enorme verzamelde energie. Energie die werd gegeven aan het binnenrijden van enorme tuinbonsai. Tuinbonsai die van de wagen met heel veel mankracht naar hun bestemde plekjes in de Japanse tuin van Deshima Bonsai Studio werden (en nog worden) gesleept. Met vele hulphanden werd er veel werk verzet.
Maar wat te bedenken hoe mooi dat zal worden. Aan de foto’s kan je zien welke kant dat uitgaat. Complimenten.

Voorafgaande aan deze middag hebben initiatiefnemers de hoofden weer bij elkaar gestoken voor de organisatie van ons bonsaifeestje van het jaar de
Nieuwjaarsreceptie/Winterbomenpresentatie van Deshima Bonsai Studio/Bonsai Café NL.

Noteer in de agenda en laat de creatieve impulsen alvast hun werk doen:
Zaterdag 6 januari 2018.

Teunis Jan Klein heeft op ons verzoek een lezing gehouden over grondsoorten.
Een sterke inspirerende interactieve lezing met veel nieuwe elementen. Zo gaf Teunis Jan er deze keer een nieuwe draai aan door te vragen waar zullen we het over hebben en wat zijn jullie vragen. Verrassend zeker. Heel gericht heeft hij verteld over bijvoorbeeld Zeoliet en de eigenschap om voeding vast te houden. Dat Bims en Lavasteen dat minder doen, maar weer andere goede kenmerken hebben. We hebben geleerd over voeding, water geven, transportfactoren in je substraat, wat Bark is en doet, over massa creëren voor de bonsai, over mulgeren en nog veeeeeel meer.

Er werd hard gewerkt aan eigen bomen en al snel heerste er echt een ontspannen sfeer en werd er veel gelachen. Letterlijk en figuurlijk werden er bomen opgezet en hadden de cateringdames hun handjes vol. Het is toch een plek zoals we dat vanaf het begin bedoeld hadden. Elkaar ontmoeten in een heerlijke bonsai ambiance. Een compliment aan elkaar voor deze dag was toch wel een opmerking van een van de gasten: ‘dit is nu echt een bonsaicafé waar je ook zomaar mensen mee naar toe kan nemen. Waar het gezellig is en waar veel te beleven en te leren valt’.
En ach dat mag toch ook weleens gezegd worden. Thanks!

Zaterdag 2 december zien we jullie weer graag. Misschien wat vroeg voor pepernoten, maar je weet nooit wat die malle Piet allemaal in petto heeft. In ieder geval hebben wij dat wel. Want door jullie gulle gaven in de fooienpot kunnen wij, met dank aan velen wéér een mooie lezing organiseren. Geen verplichting, geen entree, voor iedereen en er wordt wat gemist als je het mist!

2 december:
Met het oog op onze naderende Winterbomenpresentatie (6 januari) een lezing met aanvullende tips en trucs over hoe maak ik mijn boom klaar voor een presentatie. En let hierbij vooral op het feit dat we spreken over een presentatie en niet over een tentoonstelling. Onze presentatie heeft eigen waarden en normen, heeft een zeer open karakter en is bedoeld voor beginners en gevorderden. Juist die combinatie maakt het zo interessant. Laat zien hoe je begint, hoe je met een gevorderde bonsai bezig bent of juist wat het resultaat is van hard werken en goede zorg.
Met name gaat deze lezing over ‘hoe durf ik te presenteren’!

Graag zien we jullie 2 december a.s.