Onder het genot van de traktaties van Sinterklaas hebben we genoten van deze laatste middag van 2017 van het Bonsai Café NL. We hebben vol trots onze nieuwe winterbanner opgesteld en de posters voor de Winterbomenpresentatie / Nieuwjaarsreceptie van Bonsai Café NL / Deshima Bonsai Studio opgehangen.

Met het oog op onze naderende Winterbomenpresentatie vertelde Teunis Jan ons wat speelt er nu feitelijk een rol als we onze bonsai willen presenteren.
Zijn luisteraars werden gevraagd waar het bij ons gaat om presenteren? Waar hebben we wat van te vinden of waar hebben we rekening mee te houden. Waarbij uiteindelijk bij onze presentatie van belang is: “hoe wil ik mijn bonsai laten zien”.
Onderwerpen die uit de zaal kwamen:
– Presentatie : compleet plaatje / pot / tafel / scroll
– Boom uitgelicht
– Emotie: impressie
– Raakt de boom / schoonheidsbeleving / ontregeling
– Stijl / techniek
– Kunstuiting / gecreëerd –> verhaal
– Habitat
– Volwassenheid / vertakking
– Opstelling / positionering
– Seizoen
– Vitaliteit
– Focus / diversiteit
– Durf / lef / persoonlijkheid.

Zo kan er bij een startende boom getoond worden wat een toekomstverwachting is, terwijl bij een meer voltooide boom juist bijvoorbeeld de harmonie in habitat en accent gezocht kan worden; om maar twee voorbeelden te noemen. De een zoekt naar een klassieke presentatie, terwijl de ander juist de emotie tot uitdrukking brengt.

Een aantal meegebrachte bonsai werden in de Tokonoma gezet en uitvoerig besproken. Veel verrassingen kwamen om de hoek kijken. Het was een veelzijdige onderbouwing en uitermate interactief, waarbij zowel naar de klassieke waarden en normen als naar de vrije interpretatie werd gekeken.

In volgende mailings gaan we uitgebreid in op de Winterbomenpresentatie / Nieuwjaarsreceptie van Bonsai Café NL / Deshima Bonsai Studio van zaterdag 6 januari van het nieuwe jaar!